Pierwszy raz zabrałam się za robienie dżemu rabarbarowo-truskawkowego, właściwie, to nigdy takiego nie jadłam i byłam ciekawa jak smakuje, a smakuje wyśmienicie! Przepis znalazłam na blogu Taka babska próba >KLIK< chociaż mój dżemik wyszedł bardziej truskawkowo, niż rabarbarowo, bo 1,5 kg truskawek na 1 kg rabarbaru, przez co nie jest tak kwaśno-słodki, ale tak też jest dobrze :)
Jeśli uda mi się jeszcze dostać rabarbar, to zrobię idealnie jak w przepisie.
Przepis:
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 1 kg truskawek
- 80 dkg cukru
Wykonanie:
Rabarbar obrać, pokroić, wrzucić do garnka i zasypać 40 dkg cukru. Postawić by puścił sok. (rabarbar dobrze jest pokroić trochę, bo te nitki mogą się dobrze nie rozgotować).
Truskawki opłukać odszypułkować, zasypać cukrem (40 dag) i zostawić by puściły sok.
Po 2-3 godzinach już sok na pewno jest.
Następnie przełożyć rabarbar i truskawki do jednego garnka (najlepiej takiego o grubym dnie). Zagotować (uwaga by się dżem nie przypalił!!!). Gotować bez pokrywki przez dłuższą chwilę (z 30 min). Mieszać co jakiś czas. Pozostawić do ostygnięcia i znów gotować przez 30 min. Czynność tę można powtarzać wielokrotnie. Gdy ostudzony(!) dżem będzie miał konsystencję przez nas pożądaną, albo prawie taką - należy dżem jeszcze raz zagotować i b. gorący powkładać do wyparzonych, gorących słoików. Słoiki następnie zakręcić i odstawić wieczkiem w dół do ostygnięcia (może być pod ściereczką).
Tak przygotowane słoiki można odstawić śmiało do spiżarni na zimę.
Na koniec, jeśli obserwujecie mojego fanpage'u >klik< , to wiecie, że właśnie jestem w trakcie dziergania chusty, ale coś mi w tym przeszkadza ;)
Co wybrać?
Pozdrawiam gorąco w tą zimną majówkę :)
Na pewno jest przepyszny!!!
OdpowiedzUsuńcudnego weekendu:)
Nie przepadam za rabarbarem, ale takim dżemikiem bym nie pogardziła <3 Buziaki
OdpowiedzUsuńAle pychota!!!! Aż mi ślinka pociekła. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMmmm smakowicie wygląda Twój dżem... Koniecznie muszę i ja taki zrobić :-)
OdpowiedzUsuńTwoja chusta ma przepiękny kolor :-)
Pozdrawiam serdecznie.
Dżemik wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńJ'en ai et cette confiture est très bonne !
OdpowiedzUsuńCette semaine j'ai fait de la confiture de pommes et rhubarbes !
Bises et bon week-end !
Anna
Bardzo lubię dżemy. I na zrobienie Twojego na pewno się skuszę :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Myślę , że szybko ten dżemik zniknie , trzeba było zrobić podwójna porcję hihi... Pozdrawiam !!!
OdpowiedzUsuńale tego całkiem fajna ilość wyszła, a dziś zaczęłam kolejną porcję ;))
UsuńMniam, smakowite frykasy :)
OdpowiedzUsuńTo jest coś co naprawdę lubię! W ubiegłym roku zrobiłam trochę takiego dżemiku, smak nieziemski :-)
OdpowiedzUsuńJa jadłam u koleżanki taki mieszany dżem był bardzo dobry.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa jadłam u koleżanki taki mieszany dżem był bardzo dobry.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWrrr. Narobiłaś mi ochoty na dżemik a właśnie wróciłam od mamy a tam rabarbaru juz nie ma :( Chciałam naciąć trochę z myślą o kompocie a tu ani dżemu ani kompotu :(
OdpowiedzUsuńAleż mam ochotę na taki dżemik ;)
OdpowiedzUsuńJa niedługo będę miała rabarbar więc może wypróbuje bo wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda. Z chęcią wypróbuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka na taki dżemik:) Na Pewno wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuń