Obserwatorzy

sobota, 26 grudnia 2015

Piernik na maślance

Witam








Piernik na maślance, to moje ulubione ciasto, jest delikatne i puszyste, bardzo apetyczne , w sam raz na święta, wszystkim smakuje :)
Najciekawsze w nim jest to, że maślankę się gotuje z cukrem , aż zgęstnieje i się skarmelizuje.  
Polecam wypróbować.





Przepis znalazłam na mirabelkowym  blogu (TUTAJ)


Składniki 
250g mąki, 
100g masła lub margaryny, 
1 szklanka cukru, 
1 szklanka maślanki, 
2 jajka, 
1 łyżeczka sody, 
1 łyżka przyprawy do piernika, 
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 
2 łyżki rodzynek, 
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 

Przygotowanie 
 Maślankę wlać do rondelka, dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu przez około pół godziny, mieszając do czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i zacznie się brązowić (jeśli maślanka zacznie się warzyć – nic nie szkodzi). Zdjąć z ognia i w ciepłej maślance rozpuścić masło/margarynę. Odstawić do lekkiego przestudzenia. 
Mąkę i przyprawę piernikową wsypać do miski. Dodać żółtka i wlać maślankę z cukrem i tłuszczem oraz sodę rozpuszczoną w łyżce zimnej wody. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto jest gęste). Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać je do ciasta (ja najpierw dodaję połowę piany i krótko miksuję mikserem na najniższych obrotach, żeby spulchnić ciasto, a następnie dodaję resztę piany i już mieszam łyżką). Na koniec dodać bakalie. 
Podłużną foremkę o długości 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez około 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Wystudzone ciasto można polać stopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.







Gorącą maślankę z cukrem i masłem, lepiej nie odstawiać do całkowitego ostudzenia, ja tak zrobiłam za pierwszym razem i miałam straszny problem je później wyrobić, lepiej niech będzie ciepłe.
Zamiast kandyzowanej skórki pomarańczy i rodzynek, użyłam mieszanki keksowej.



10 komentarzy:

  1. Pyszności! :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda :-) Chętnie skorzystam z przepisu.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie! Na pewno skorzystam z przepisu:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis :) Muszę spróbować, więc przepis drukuje już się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Życzę Ci zdrowia, szczęścia, pomyślności, uśmiechu na co dzień, pogody ducha, spełnienia marzeń, aby nadchodzący rok spełnił Twoje oczekiwania. Wszystkiego dobrego!

      Usuń
  7. Ale pyszności, aż ślinka cieknie :)
    mikaglo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. O mniam mniam :) ciekawy przepis. Aż mi piernikiem zapachnialo.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) ♥♥♥