Witam
Piernik na maślance, to moje ulubione ciasto, jest delikatne i puszyste, bardzo apetyczne , w sam raz na święta, wszystkim smakuje :)
Najciekawsze w nim jest to, że maślankę się gotuje z cukrem , aż zgęstnieje i się skarmelizuje.
Polecam wypróbować.
Przepis znalazłam na mirabelkowym blogu (TUTAJ)
Składniki
250g mąki,
100g masła lub margaryny,
1 szklanka cukru,
1 szklanka maślanki,
2 jajka,
1 łyżeczka sody,
1 łyżka przyprawy do piernika,
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
2 łyżki rodzynek,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie
Maślankę wlać do rondelka, dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu przez około pół godziny, mieszając do czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i zacznie się brązowić (jeśli maślanka zacznie się warzyć – nic nie szkodzi). Zdjąć z ognia i w ciepłej maślance rozpuścić masło/margarynę. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę i przyprawę piernikową wsypać do miski. Dodać żółtka i wlać maślankę z cukrem i tłuszczem oraz sodę rozpuszczoną w łyżce zimnej wody. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto jest gęste). Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać je do ciasta (ja najpierw dodaję połowę piany i krótko miksuję mikserem na najniższych obrotach, żeby spulchnić ciasto, a następnie dodaję resztę piany i już mieszam łyżką). Na koniec dodać bakalie.
Podłużną foremkę o długości 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez około 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Wystudzone ciasto można polać stopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Gorącą maślankę z cukrem i masłem, lepiej nie odstawiać do całkowitego ostudzenia, ja tak zrobiłam za pierwszym razem i miałam straszny problem je później wyrobić, lepiej niech będzie ciepłe.
Zamiast kandyzowanej skórki pomarańczy i rodzynek, użyłam mieszanki keksowej.
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Co za pyszności!
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :-) Chętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Wygląda przepysznie! Szczęśliwego Nowego Roku!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! Na pewno skorzystam z przepisu:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) Muszę spróbować, więc przepis drukuje już się :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci zdrowia, szczęścia, pomyślności, uśmiechu na co dzień, pogody ducha, spełnienia marzeń, aby nadchodzący rok spełnił Twoje oczekiwania. Wszystkiego dobrego!
UsuńAle pyszności, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńmikaglo.blogspot.com
O mniam mniam :) ciekawy przepis. Aż mi piernikiem zapachnialo.
OdpowiedzUsuń