Obserwatorzy

czwartek, 21 maja 2015

Domowe sezamki

Witam









Słodkie domowe sezamki smakują nieziemsko dobrze .Chrupiące i przepyszne, są w zrobieniu bardzo proste. Ja robiłam sezamki pierwszy raz , ale na pewno nie ostatni i będę próbować przygotowywać je  w różnych wariantach.









Przepis znalazłam w gazetce "Gotuj krok po kroku"


Składniki (8-10 sztuk)
1/4 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka margaryny
szczypta sody oczyszczonej
130gram sezamu

Przygotowanie

  1. Ziarna sezamu wsypać na rozgrzaną patelnię, a następnie podprażyć przez kilka minut , uważając aby się nie przypaliły.
  2. Do garnka wsypać 1/2 szklanki cukru , a następnie wlać miód. Podgrzewać na małym ogniu przez 20 min, cały czas mieszając.
  3. Garnek zdjąć z ognia. Dodać 1 łyżeczkę margaryny oraz szczyptę sody. Dokładnie wymieszać , po czym wsypać prażony sezam 
  4. Formę wyścielić pergaminem i wyłożyć masę. Za pomocą noża równomiernie ją rozprowadzić . Pokroić na małe kawałki.
Trzeba pamiętać, że szybko zastyga , więc z wycinaniem należy się śpieszyć. Ja zrobiłam błąd i zajęłam się krojeniem po zastygnięciu , dlatego nie wyszło mi równie.
:)




10 komentarzy:

  1. Przepysznie wyglądają!!!! Skorzystam na pewno z przepisu:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Jak pysznie wyglądają.Na pewno skorzystam z przepisu.Przepis dość łatwy,a ja uwielbiam słodkości.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis.Sezamki wyglądają smakowicie.Milego dnia

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, lubię sezamki, ale boję się, że spalę karmel :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za przepis, skorzystam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności, na pewno kiedyś wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sezamki uwielbiam. Dzięki za przepis . Miłego weekendu !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepysznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności, kocham sezamki! A te wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) ♥♥♥