Obserwatorzy

czwartek, 26 maja 2016

Dżem rabarbarowo-truskawkowy

Witam




Pierwszy raz zabrałam się za robienie dżemu rabarbarowo-truskawkowego, właściwie, to nigdy takiego nie jadłam i byłam ciekawa jak smakuje, a smakuje wyśmienicie! Przepis znalazłam na blogu  Taka babska próba  >KLIK<  chociaż mój dżemik wyszedł bardziej truskawkowo, niż rabarbarowo, bo 1,5 kg truskawek na 1 kg rabarbaru, przez co nie jest tak kwaśno-słodki, ale tak też jest dobrze :)
Jeśli uda mi się jeszcze dostać rabarbar, to zrobię idealnie jak w przepisie.





Przepis:

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 kg truskawek
  • 80 dkg cukru
Wykonanie:
Rabarbar obrać, pokroić, wrzucić do garnka i zasypać 40 dkg cukru. Postawić by puścił sok. (rabarbar dobrze jest pokroić trochę, bo te nitki mogą się dobrze nie rozgotować).
Truskawki opłukać odszypułkować, zasypać cukrem (40 dag) i zostawić by puściły sok. 
Po 2-3 godzinach już sok na pewno jest. 
Następnie przełożyć rabarbar i truskawki do jednego garnka (najlepiej takiego o grubym dnie). Zagotować (uwaga by się dżem nie przypalił!!!). Gotować bez pokrywki przez dłuższą chwilę (z 30 min). Mieszać co jakiś czas. Pozostawić do ostygnięcia i znów gotować przez 30 min. Czynność tę można powtarzać wielokrotnie. Gdy ostudzony(!) dżem będzie miał konsystencję przez nas pożądaną, albo prawie taką  - należy dżem jeszcze raz zagotować i b. gorący powkładać do wyparzonych, gorących słoików. Słoiki następnie zakręcić i odstawić wieczkiem w dół do ostygnięcia (może być pod ściereczką).
Tak przygotowane słoiki można odstawić śmiało do spiżarni na zimę.
Należy pamiętać, że dżem w stanie gorącym jest dużo bardziej płynny niż ostudzony. Dlatego też ważne jest by nie gotować od razu dżemu do końca, tylko dać mu się spokojnie ochłodzić.


W internecie można znaleźć dużo przepisów na ten dżem, ale ten mi się podoba najbardziej. 
Przypominam, że jest z bloga taka babska próba .  







Na koniec,  jeśli obserwujecie mojego fanpage'u  >klik, to wiecie, że właśnie jestem w trakcie dziergania chusty, ale coś mi w tym przeszkadza ;)
Co wybrać?





Pozdrawiam gorąco w tą zimną majówkę :)


19 komentarzy:

  1. Na pewno jest przepyszny!!!
    cudnego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za rabarbarem, ale takim dżemikiem bym nie pogardziła <3 Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pychota!!!! Aż mi ślinka pociekła. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm smakowicie wygląda Twój dżem... Koniecznie muszę i ja taki zrobić :-)
    Twoja chusta ma przepiękny kolor :-)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dżemik wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. J'en ai et cette confiture est très bonne !
    Cette semaine j'ai fait de la confiture de pommes et rhubarbes !
    Bises et bon week-end !
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię dżemy. I na zrobienie Twojego na pewno się skuszę :))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślę , że szybko ten dżemik zniknie , trzeba było zrobić podwójna porcję hihi... Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale tego całkiem fajna ilość wyszła, a dziś zaczęłam kolejną porcję ;))

      Usuń
  9. To jest coś co naprawdę lubię! W ubiegłym roku zrobiłam trochę takiego dżemiku, smak nieziemski :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jadłam u koleżanki taki mieszany dżem był bardzo dobry.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja jadłam u koleżanki taki mieszany dżem był bardzo dobry.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wrrr. Narobiłaś mi ochoty na dżemik a właśnie wróciłam od mamy a tam rabarbaru juz nie ma :( Chciałam naciąć trochę z myślą o kompocie a tu ani dżemu ani kompotu :(

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ mam ochotę na taki dżemik ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja niedługo będę miała rabarbar więc może wypróbuje bo wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Apetycznie wygląda. Z chęcią wypróbuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Narobiłaś mi smaka na taki dżemik:) Na Pewno wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) ♥♥♥