Obserwatorzy

wtorek, 27 października 2015

Jesiennie

Witam







Na zamówienie powstał szal w jesiennych kolorach. Chociaż po zdjęciach można pomyśleć , że to nie jesień  a lato :)







Mam nadzieję, że nowej właścicielce będzie się dobrze nosić.




A na deser, ciasto marchewkowe, z kokosem , ananasem i orzechami




Przepis pochodzi z gazetki "moje smaki życia" (dostępnych w Biedronce  )

Składniki :

3 jajka olej rzepakowy 3/4 szklanki kefir "tola" 3/4 cukier trzcinowy 1 szklanka ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka mąka "złote pola" 2 szklanki cynamon 1 opakowanie soda oczyszczona 2 łyżeczki sól 1/2 łyżeczki ananas drobno pokrojony(może być z świeży jak i z puszki) 1 szklanka + do ozdoby starta marchewka 2 szklanki orzech włoski posiekany 1/2 szklanki (dałam całą szklankę, i zostawiłam trochę do ozdoby) wiórki kokosowe 3/4 szklanki rodzynki sułtańskie 1/2 szklanki masło i forma do mąki lukier białka (jajka 2 szt) cukier puder 1 szklanka

Przygotowanie :

1. Do miski wbij jajka , wlej do nich 3/4 szklanki oleju rzepakowego , następnie kefir, wsyp cukier trzcinowy i na koniec ekstrakt waniliowy 2. Wszystkie mokre składniki z dodatkiem cukru wymieszaj energicznie za pomocą trzepaczki , aż powstanie gładka masa bez grudek. 3. Do osobnej , nieco większej miski , wsyp mąkę , cynamon oraz sól, sode. Do tych suchych składników wlej wymieszane wcześniej mokre i wymieszaj drewnianą łyżką, tak by całość się połączyła. 4. Do masy dodaj pokrojone w kostkę ananas , następnie marchewki starte na grubych oczkach, rodzynki, orzech oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj. 5. Okrągłą formę o wymiarach 22-25 cm, wysmaruj masłem(lub margaryną) i obsyp mąką. Przełóż ciasto , wyrównaj je łopatką, Wcześniej rozgrzej piekarnik do tem 180 stp. Piecz ok 70 min . Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe. 6. Przygotuj lukier . W misce ubij białka na niezbyt sztywną pianę . gdy piana nabierze białego koloru, stopniowo wsypuj do niej cukier puder, nie przerywając ubijana . Gotowy lukier rozsmaruj łopatką na ostudzonym cieście . Wierzch udekoruj dodatkowo kompozycją z kawałków ananasa i połówek orzechów włoskich. Odstaw , by lukier dobrze zastygł

* Ciasto warto ozdobić kawałkami ananasa i orzechami włoskimi skąpanymi w miodzie rozpuszczonym w rondelku. * Dodatki takie jak rodzynki, orzech czy kokos , można dowolnie wymienić na suszone morele, śliwki , migdały albo ziarna sezamu. *Najlepsza do ciasta jest młoda marchew , bo ma najsłodszy smak





Mi ten przepis bardzo zasmakował, dlatego gorąco polecam wypróbować :)

26 komentarzy:

  1. A wiesz, że to ciasto jest w kolorach tego szala?:))) Zgrany duet:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny szal, a ciasto marchewkowe wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie i apetycznie u Ciebie:) Szal zachwycający!!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały szal! Nie próbowałam robić tym splotem, czy to węzeł salomona? Bardzo efektowny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak węzeł Salomona, jeden z moich ulubionych :)

      Usuń
  5. Szal jest mistrzowski!! przepiękne kolory, a ciasto wygląda bardzo apetycznie, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasto marchewkowe :) , śliczny szal wyszedł z tym cudnym splotem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiekny szal :) i jakie kolorki, świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczny szal w pięknych kolorach.Z przepisu chętnie skorzystam bo ciasto super wygląda.Miłego dnia i dużo słoneczka życzę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny szal :-) Przepiękne kolory.
    Ciasto marchewkowe pysznie wygląda :-)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. WOW!!! Jakie piękne brązy! Cudny ten szal!

    OdpowiedzUsuń
  11. Great colors, pattern and scarf !!!
    Have a delicious day !
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  12. Super kolory w szału, takie idealne jesienne jak liście ;-)
    Uwielbiam cisto marchewkowe, jeszcze nie robilam z dodatkami, chętnie wypróbuje twój przepis, dziękuje za pomysł.

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szalik ma piękną kolorystykę i prezentuje się wspaniale. Nie znam tego ciasta , wygląda apetycznie . Zapiszę przepis może kiedyś zrobię. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ładny szal, na pewno będzie się dobrze nosił. Węzły Salomona nie dość że efektownie wygląda to świetnie nadają miękkości. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Takiej jesieni bardzo bym chciała :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie połączenie kolorów ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. szal ślicznie wygląda, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Węzeł salomona? :) piękny szal:) kolory iście jesienne:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Szal piękny ale to ciacho.. mmmmm :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękne połączenie kolorów : )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) ♥♥♥