Obserwatorzy

sobota, 26 grudnia 2015

Piernik na maślance

Witam








Piernik na maślance, to moje ulubione ciasto, jest delikatne i puszyste, bardzo apetyczne , w sam raz na święta, wszystkim smakuje :)
Najciekawsze w nim jest to, że maślankę się gotuje z cukrem , aż zgęstnieje i się skarmelizuje.  
Polecam wypróbować.





Przepis znalazłam na mirabelkowym  blogu (TUTAJ)


Składniki 
250g mąki, 
100g masła lub margaryny, 
1 szklanka cukru, 
1 szklanka maślanki, 
2 jajka, 
1 łyżeczka sody, 
1 łyżka przyprawy do piernika, 
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 
2 łyżki rodzynek, 
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 

Przygotowanie 
 Maślankę wlać do rondelka, dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu przez około pół godziny, mieszając do czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i zacznie się brązowić (jeśli maślanka zacznie się warzyć – nic nie szkodzi). Zdjąć z ognia i w ciepłej maślance rozpuścić masło/margarynę. Odstawić do lekkiego przestudzenia. 
Mąkę i przyprawę piernikową wsypać do miski. Dodać żółtka i wlać maślankę z cukrem i tłuszczem oraz sodę rozpuszczoną w łyżce zimnej wody. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto jest gęste). Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać je do ciasta (ja najpierw dodaję połowę piany i krótko miksuję mikserem na najniższych obrotach, żeby spulchnić ciasto, a następnie dodaję resztę piany i już mieszam łyżką). Na koniec dodać bakalie. 
Podłużną foremkę o długości 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez około 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Wystudzone ciasto można polać stopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.







Gorącą maślankę z cukrem i masłem, lepiej nie odstawiać do całkowitego ostudzenia, ja tak zrobiłam za pierwszym razem i miałam straszny problem je później wyrobić, lepiej niech będzie ciepłe.
Zamiast kandyzowanej skórki pomarańczy i rodzynek, użyłam mieszanki keksowej.



niedziela, 20 grudnia 2015

Bombki

Witam







Mam wrażenie, że nie było mnie tu całe wieki.
 Tak samo dawno nie zaglądałam na wasze blogi, ale obiecuje to nadrobić :)
Dzisiaj mam do pokazania dwie bombki, tylko dwie , bo jakoś nie miałam w tym roku, ani weny, ani chęci  dziergać coś świątecznego .
Tak więc skromnie











Z okazji zbliżających się świąt, wszystkim wam życzę 
Wspaniałych świąt Bożego Narodzenia

spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze,
samych szczęśliwych dni w nadchodzącym roku
oraz szampańskiej zabawy sylwestrowej :)


środa, 2 grudnia 2015

Skrzaciki choinkowe

Witam








Małe, skromne skrzaciki . Podpatrzyłam je w internecie. Są bardzo łatwe do zrobienia, zrobiłabym ich nawet więcej , gdyby nie to, że zabrakło mi koralików, na główki. Dokupiłaby, ale jakoś jeszcze nie doszłam do sklepu "po 3 zł" ;) Ach te lenistwo...